De duivelsdriehoek

Over de gevaren en de verleidingen van het vreemdgaan
Carolien Roodvoets

Samenvatting

Carolien Roodvoets beschrijft aan de hand van goden en godinnen uit de Griekse mythologie verschillende typen ‘vreemdgangers’, bedrogen echtgenotes en minnaressen.
Zij legt een link tussen niet goede hechting als kind met de ouders en het huidige zoeken naar een ‘aanvullende relatie’, als een soort van heimwee naar het paradijs. Het is een verlangen om ‘heel’ te worden.
Hierbij hanteert men een dubbele moraal: vreemdgaan verwerpen, maar tegelijkertijd toch de verleiding van de hartstocht volgen als men er zelf in verwikkeld raakt. Het geweten blijft daarbij knagen.
Stap voor stap neemt Carolien Roodvoets je via waargebeurde verhalen mee hoe zo’n driehoeksrelatie kan ontstaan. Een onbewuste aanleiding kan zijn het zichtbaar worden van de ouderdom in een midlifecrisis of een vlucht voor problemen thuis.
Je krijgt al lezende een blik achter de schermen waardoor helder wordt, waarom een dergelijke relatie zo hartstochtelijk en verslavend kan zijn. De verliefdheid geeft dat de vreemdganger en de minnares de hemel op aarde projecteren. Dat het altijd in een spannende omgeving is en dat men weinig tijd heeft, zorgt voor een extra heet sausje. Voor de vreemdganger is het allemaal veel hartstochtelijker dan thuis.

Elk paradijs is eindig. De schaduwkant van het paradijs komt pas boven als de minnares steeds meer tijd opeist en de vreemdganger zich steeds meer in bochten moet wringen om zijn dubbelleven in stand te houden. Als uiteindelijk de waarheid aan het licht komt, stort het hele bouwwerk in. Het blijkt in de praktijk dat de minnares meestal aan het kortste eindje trekt, want de vreemdganger kiest slechts in een zeer klein aantal van de gevallen uiteindelijk voor zijn minnares. De schade bij het uitkomen van het bedrog is voor alle partijen enorm:
– Voor de vreemdganger betekent het dat hij verdriet heeft en in de rouw is. Hij lijdt aan afkickverschijnselen omdat hij zijn hartstochtelijke geliefde kwijt is. Het is een degradatie van de held, met schaamte als gevolg. Het geeft een knauw aan zijn gevoel van eigenwaarde: eerst was er een geliefde die gepassioneerd naar hem verlangde. Nu is dat op losse schroeven komen te staan.
– De bedrogen echtgenote worstelt met het geschade vertrouwen en het bedrogen zijn; de leugens zijn het ergst. Heeft hij misschien allerlei bedgeheimen of dingen die voor haar gevoelig liggen met zijn minnares gedeeld? En wat weet de minnares allemaal van haar, terwijl zij niets van de minnares weet? Gedurende het verwerkingsproces komen bij haar vaak wraakgevoelens op. Hoewel er in onze cultuur een taboe op rust, moet de behoefte aan wraak niet worden onderschat.
– De minnares voelt zich ontzettend in de steek gelaten en het voelt alsof zij van de bedrogen echtgenote heeft verloren. Zij realiseert zich dat ze heel lang aan het lijntje is gehouden en dat zij jaren van haar vruchtbare leven weggegooid heeft door te wachten op iets wat onbereikbaar bleef; het wachten en wachten, in de hoop dat hij zijn beloftes nakwam en weg zou gaan van zijn eigen vrouw.

Carolien Roodvoets beschrijft ook het zeldzame geval dat een vreemdganger voor zijn minnares kiest. Het valt dan vaak tegen, want de minnares wordt een gewone vrouw (en mogelijk stiefmoeder) en de bedrogen ex een heks. De held is van het paard gevallen en er wordt ruzie gemaakt over banale dingen in het huishouden. Tijd voor een minnares?

Mijn aanvullingen bij het boek

Het boek leest erg gemakkelijk, vooral door de praktijkvoorbeelden. En leuk meegenomen dat je leest over de Griekse mythologie.

Omdat de schrijfster hier alleen het beeld schetst van de mannelijke vreemdganger, zou ten onrechte het idee kunnen ontstaan dat er geen vrouwelijke vreemdgangers bestaan.
Ook is het jammer dat over de minnares de aanname wordt gemaakt dat ze single is.

In aanvulling op het boek is het ook goed je te realiseren dat er verschillende vormen van vreemdgaan bestaan. Het boek behandelt alleen de man die er een minnares op na houdt en dat fysiek en hartstochtelijk beleeft. Daarnaast is er echter ook de man die wel vreemdgaat maar geen geliefde heeft (b.v. de hoerenloper) of de man die emotioneel vreemdgaat zonder het fysieke aspect (b.v. internetdaten). Sommige mensen denken dat vreemdgaan zonder lichamelijk contact weinig impact heeft (‘er is echt niets gebeurd’), terwijl dit voor de bedrogen echtgenote net zo ingrijpend kan zijn als wanneer ‘dat ene’ er ook bij had gehoord.

Ik vind het een aanrader voor iedereen die wel eens met dit bijltje heeft gehakt, desnoods zijdelings. Ook kan ik het aanbevelen aan mensen die zich aangetrokken voelen ten opzichte van een derde!

Kortom, De Duivelsdriehoek is gemakkelijk toegankelijk en geschikt voor een breed publiek, en mocht je je verder willen verdiepen in de impact die emotioneel vreemdgaan heeft, dan raad ik aan het gedegen Engelstalige studieboek Not Just Friends van Shirley Glass te lezen.

Tineke, april 2013